" /> Onnistuneen hoidon myönteiset vaikutukset huomattavat | Uniapnea.fi
tositarinoita

Onnistuneen hoidon myönteiset vaikutukset huomattavat

Eijalla (49) todettiin uniapnea talvella 2011. Työterveyslääkäri ei aluksi ottanut väsymystä valittavaa Eijaa tosissaan. Vasta pääsy unitutkimuksiin ystävän avulla toi selvyyden tilanteeseen. Ensimmäinen unitutkimus tehtiin yksityisellä lääkäriasemalla, ja sieltä Eija sai myös lähetteen jatkotutkimuksiin. Vuoden hoitojen jälkeen väsymys on kaikonnut ja elämänilo palannut.“Se todellakin kannustaa jatkamaan hoitoja,” Eija kiteyttää.

Eija oli aiemmin lukenut uniapneasta internetistä ja lehdistä. Ensimmäinen uniapneatutkimus Eijalle tehtiin alun perin jo 15 vuotta sitten kuorsaamisen takia. Tällöin uniapneaa ei todettu, mutta kuorsaamisen jatkumisen takia asia jäi mietityttämään.

Viimeiset viisi vuotta ennen hoitojen aloitusta Eija koki itsensä jatkuvasti erittäin väsyneeksi.

– Puhuin asiasta työterveyslääkärille kaksi ja puoli vuotta sitten. Vastaanotolla tehtiin pisteytys, joka antoi viitteitä epätavallisesta väsymyksestä. Asia jäi kuitenkin siihen. Tuntui, kuin vaivaani ei olisi otettu vakavasti. Vuotta myöhemmin sain lievän aivoverenvuodon, jolle ei löytynyt syytä. Yksityisellä lääkäriasemalla minulle lopulta tehtiin unitutkimus ja sain myös lähetteen kunnalliselle uniklinikalle.

Eija sai uniapnean hoidossa käytettävän ylipainehoito- eli CPAP-laitteen koekäyttöön heti ensimmäisen unitutkimuksen tulosten selvittyä. Uniapnean hoitoa tukeva elämäntapojen muokkaus sekä painonpudotus ovat työn alla nyt, kun pahin väsymys on hellittänyt.

Jo muutama yö CPAP-maskin kanssa toi kauan kaivatun helpotuksen

Uniapnea-diagnoosin saaminen ei tullut Eijalle yllätyksenä.

– Tietenkin koneen ja maskin käyttöön tottuminen vei aikansa, mutta hoidon vaikutukset väsymykseen jo muutaman yön jälkeen motivoivat erittäin hyvin. Hoidon henkiset vaikutukset ovat huomattavat. Jaksan taas kiinnostua ympärillä olevista asioista.

Vertaistukea Eija saa mieheltään ja lähipiirissä viljellään hurttia huumoria ”töpselinokista”. Lisäksi asiaan perehtynyt ystävä on ollut erinomainen tietolähde ja eteenpäin auttaja silloinkin, kun Eija ei ole kokenut saavansa uniklinikalta riittävää tukea.

Unen tarve on vähentynyt huomattavasti

Eija on nyt käyttänyt CPAP-sierainmaskia vuoden ajan ja kokee, että siihen totuttelu sujui helposti.

– Maskin käyttöön tottui parissa kuukaudessa. Hankaluuksia aiheuttavat vain flunssat ja muut nenän tukkoisuudet.

Eija kokee tämänhetkisen vointinsa hyväksi. Liikuntaharrastukset jaksavat jälleen kiinnostaa ja tuntuu, kuin vuorokauteen olisi tullut lisää tunteja.

– Unen tarve on vähentynyt huomattavasti. Ennen saatoin nukkua öisin 10–12 tuntia ja viikonloppuisin parit päiväunet päälle. Töistä tullessa minun piti nukkua ensin nokoset, ennen kuin jaksoin ryhtyä kotihommiin. Tunnin työmatka menee nykyään nukahtamatta kumpaakin suuntaan, kun ennen nukahdin jo alkumatkasta. Aamuvuoroon mennessäni saatan nukkua vain 4–6 tuntia, ja tiedän sen silti riittävän.

pdf_nosto