" /> Omasta mielestäni minulla ei ollut nukkumisvaikeuksia | Uniapnea.fi
tositarinoita

Omasta mielestäni minulla ei ollut nukkumisvaikeuksia

Omasta mielestäni minulla ei ollut koskaan nukkumisvaikeuksia, vaikka olin väsynyt päivisin, sanoo Veli-Matti, 64, joka sai tietää 10 vuotta sitten, että hänellä on uniapnea.

– Mielestäni ei ollut kummallista, että olin niin väsynyt. Johdin yritystä ja tein töitä 50–60 tuntia viikossa.

Veli-Matin on vaikea tietää, milloin ongelmat alkoivat, koska hän joutuu syömään paljon lääkkeitä nuoruudessa tehdyn aivokasvainleikkauksen takia. Hänen väsymyksensä saattoi johtua lääkkeistä. Ensimmäinen unitutkimuskaan ei osoittanut mitään. Lääkärit luulivat, että väsymys johtui kortisonin käytöstä.

Veli-Matilla ei ollut omasta mielestäänkään mitään nukkumisvaikeuksia. Hän on yövalvoja, joka työskentelee parhaiten ennen puoltayötä, ja hän tarvitsee unta vain viisi-kuusi tuntia yössä.

– Aloin kylläkin kuorsata aina vain enemmän. Ja heräilin öisin niin hikisenä, että jouduin vaihtamaan lakanoita keskellä yötä.

Lisääntyvä kuorsaaminen sai hänet viimein hakeutumaan työterveyshuoltoon. Hänet lähetettiin toiseen unitutkimukseen, jossa kävi ilmi, että hänellä on 51 hengityskatkosta tunnissa.

Uskomaton ero

– Mutta vasta, kun kokeilin uniapnealaitetta, ymmärsin, kuinka huonosti olin nukkunut aikaisemmin. Silloin nimittäin huomasin, millaista oli herätä virkeänä.

Kun heräsin aamuisin, tunsin oloni hyväksi ja rentoutuneeksi… Ero oli uskomaton

Nyt jälkeenpäin hän on huomannut, kuinka hän oli väsymyksen takia kärsimätön ja kuinka paljon hän joutui ponnistelemaan suoriutuakseen kaikista töistään.

– Nyt mielialani on tasaisempi ja minun on helpompi tarttua töihini. Tunnen itseni vahvemmaksi ja jaksan paremmin. Olen saanut uutta voimaa ja energiaa. Tunnen itseni 20 vuotta nuoremmaksi.

Kolesteroliarvot parantuneet

Myös hänen kolesteroliarvonsa ovat tulleet paremmiksi.

– Uniapnealaite on tuonut elämääni jotain, mitä en tiennyt edes olevan.

Ilman sitä olisin kokeillut eri lääkkeitä, koska olin siihen saakka luullut, että väsymys johtui niistä.

– Ensin en halunnut uniapnealaitetta ja -maskia. Ei ollut mukavaa sulkeutua pois ulkomaailmasta. Mutta kun olin kokeillut maskia muutaman yön, en halunnut enää olla ilman sitä. Alan kuorsata heti, kun en käytä maskia.

pdf_nosto