" /> Hengenlähtö lähellä väsymyksen takia | Uniapnea.fi
tositarinoita

Hengenlähtö lähellä väsymyksen takia

Markku, 54, kärsi väsymyksestä yli 10 vuotta. Eräänä päivänä hän nukahti rattiin ja ajoi kolarin kuorma-auton kanssa. Sillä kerralla hengenlähtö oli lähellä väsymyksen takia.

tuulilasi

– En muista mitään. Ajoin moottoritien sisäkaistaa ja sitten törmäsin kuorma-auton kylkeen. Olen ilmeisesti yrittänyt ohittaa sen nukahtaessani. Kuorma-auto oli iso ja olisin voinut joutua sen alle. Selvisimme onnettomuudesta, sekä kuorma-auton kuljettaja että minä, mutta minulla on vieläkin niskavaivoja.

Kolarista huolimatta Markku ei tehnyt mitään väsymykselleen.

– Ajattelin, että kyse oli vain yhdestä kerrasta. Luulin, että väsymys johtui töistä, koska niitä minulla oli paljon. Tiesin, että kuorsasin, mutta en ymmärtänyt, että minulla oli nukkumiseen liittyviä ongelmia – minulla, jonka on aina ollut helppo nukahtaa iltaisin.

Nukahti töissä

Markku oli kyllä ollut väsynyt yli 10 vuotta. Päivisin hän saattoi nukahtaa rattiin punaisissa liikennevaloissa ja töissä kirjoituspöydän ääreen.

– Menin iltaisin aikaisemmin nukkumaan, koska olin ihan poikki. Mutta kun heräsin, olin aina vain yhtä väsynyt. Työpaikalla kaikki tiesivät väsymyksestäni. Kun meillä oli kokous, sanottiin, että kokouksen pitää olla lyhyt, ettei Markku nukahda.

Hänellä oli myös päänsärkyä, keskittymisvaikeuksia ja puristusta rinnan seudulla. Kerran hän meni sairaalan päivystyspoliklinikalle, koska hän luuli, että hänellä on sydäninfarkti.

Kuorsauskisko

Vasta, kun hänen tyttöystävänsä luki artikkelin uniapneasta, Markku tajusi, mistä saattoi olla kysymys. Artikkelin kuvaus vastasi täysin hänen tilannettaan. Hän hakeutui heti normaaliin terveystarkastukseen.

– Kun olin jo lähdössä, lääkäri kysyi minulta, kuorsaanko. Ja kun vastasin myöntävästi, hän kirjoitti lähetteen uniklinikalle. Testaus osoitti, että kärsin uniapneasta.

Kun olin jo lähdössä, lääkäri kysyi minulta, kuorsaanko?

Markku sai kuorsauskiskon, joka on muuttanut hänen elämänsä.

– Ero entiseen on valtava. Voin nyt paljon paremmin. Nukun hyvin, enkä kuorsaa. Kaikki rintakipuun, päänsärkyyn ja keskittymisvaikeuksiin liittyvät ongelmat ovat poissa. Olen pirteämpi ja tunnen itseni kuin uudeksi ihmiseksi. Olen aloittanut liikuntaharrastuksen, mitä en olisi jaksanut ennen.

– Väsyn tietysti joskus, kun teen paljon töitä, mutta se on normaalia väsymystä. Se menee ohi lepäämällä.

pdf_nosto