" /> Uniapnean eri muodot | Uniapnea.fi
tietoa

Uniapnean eri muodot

uniapnea

Uniapneaoireyhtymästä puhutaan, kun hengityskatkokset ovat vähintään 10 sekunnin pituisia ja niitä on yöunen aikana useita. Yleisin uniapnean muoto on obstruktiivinen uniapnea. Sitä sairastavalla on hengityskatkoksia, jotka aiheutuvat unenaikaisesta ylähengitysteiden tukkeutumisesta.

Kaikki lihaksemme rentoutuvat nukkuessamme. Kun ylempien hengitysteiden (nenä, suu, nielu ja kurkunpää) lihakset rentoutuvat, voivat hengitystiet ahtautua. Kieli ja pehmeät kudokset valahtavat kurkun taakse ja ihminen alkaa kuorsata. Ylipaino, erityisesti kaulan alueen ylimääräinen rasvakudos, lisää tukkeutumisen vaaraa. Jos hengitystiet ahtautuvat kokonaan, syntyy hengityskatkos.

Obstruktiivinen uniapnea

Obstruktiivisen uniapnean tärkein yksittäinen vaaratekijä on lihavuus, erityisesti keskivartalolihavuus. Noin 70 % uniapneaa sairastavista on ylipainoisia. Lihavuudesta johtuva kaulan alueen runsas rasvakudos aiheuttaa ulkopuolisen puristuksen, joka pienentää nielun läpimittaa ja huonontaa näin hengitystoimintaa.

Myös erilaiset anatomiset tekijät, kuten ahdas nielu, suuret nielurisat, pieni alaleuka, suuri kieli ja tukkoinen nenä voivat olla altistavia tekijöitä obstruktiiviselle uniapnealle.

Sentraalinen uniapnea

Sentraalisessa eli keskushermostoperäisessä uniapneassa hengityskatkokset johtuvat aivojen hengityskeskuksen automaattisen säätelyn häiriintymisestä. Sentraalisessa uniapneassa hengitys pysähtyy huolimatta siitä, että ylähengitystiet ovat auki. Uniapneatutkimuksessa nähdään, että apneat eivät johdu ylähengitysteiden tukkeutumisesta. Sentraalista uniapneaa on 5–10 %:lla kaikista uniapneaa sairastavista. Sentraalista uniapneaa voi esiintyä vaikean sydämen vajaatoiminnan yhteydessä. Tällöin puhutaan ns. Cheynes-Stokes-hengityksestä, jossa hengityskatkokset ja nopea puuskainen hengitys vaihtelevat. Sentraalista uniapneaa voi esiintyä myös aivoinfarktin jälkeen.

Sekamuotoinen uniapnea

Jos henkilöllä on sekä obstruktiivista että sentraalista uniapneaa, hän sairastaa sekamuotoista uniapneaa. Unitutkimuksessa voidaan nähdä saman hengityskatkon aikana ensin sentraalinen apnea, jota seuraavat obstruktiivisen katkoksen ominaisuudet. Toisina öinä saattaa painottua obstruktiivisten ja toisina sentraalisten katkosten määrä.

pdf_nosto