" /> Mitä uniapnea on? | Uniapnea.fi
tietoa

Mitä uniapnea on?

haukotus

Uniapnea on unihäiriö, jossa esiintyy unenaikaisia hengityskatkoksia. Hengityskatkosten eli apneoiden pituus vaihtelee kymmenestä sekunnista aina yli minuuttiin. Katkoksessa veren happipitoisuus laskee. Kun happipitoisuus on laskenut riittävän alas, aivot reagoivat, ihminen havahtuu ja vetäisee ilmaa sisään. Hengityskatkoksen aiheuttaa nielun ahtautuminen, kun lihakset nukahtamisvaiheessa rentoutuvat. Ahtautumisen syynä on useimmiten runsas rasvakudos, mutta syy voi olla myös rakenteellinen.

Uniapnean selvin oire on voimakas, katkonainen kuorsaus

Uniapnean selvin oire on voimakas, katkonainen kuorsaus. Katkos päättyy usein korahdukseen ja nukkujan havahtumiseen, vaikkei hän varsinaisesti herääkään. Hengityskatkoksia ei ihminen itse yleensä tunnista. Päiväsaikaan ihminen kokee vireystilan alenemista; hän voi olla säännöllisesti uupunut työpäivän jälkeen. Muita tyypillisiä oireita ovat ärtyneisyys, keskittymiskyvyn puute ja masentuneisuus. Uniapneaa sairastava ihminen ei valitettavasti useinkaan osaa yhdistää oireitaan uniapneaan.

Hoitamaton uniapnea lisää kuolleisuutta sydän- ja verisuonisairauksiin 3-6-kertaisesti. Se lisää myös eteisvärinää, aivoinfarkteja, keuhkovaltimoverenpainetautia ja tyypin 2 diabetesta. Uniapnealla on myös yhteyttä kohonneseen verenpaineeseen, keskittymis- ja oppimisvaikeuksiin, muistihäiriöihin ja masennukseen.

Hyvä uutinen on, että uniapnea voidaan helposti todeta ja uniapnean hoito on tehokasta. Näiltä sivuilta saat enemmän tietoa uniapneasta, sen syistä, sairauden hoidosta ja siitä, mitä voit itse tehdä. Voit myös lukea uniapneapotilaiden kertomuksia ja tehdä uniapneatestin selvittääksesi onko sinulla uniapnea.

pdf_nosto