" /> Diagnosointi | Uniapnea.fi
uniapnean_hoito

Diagnosointi

Uniapneadiagnoosin tekee aina lääkäri. Vastaanotolla keskustellaan potilaan kokemista päivän- ja yönaikaisista oireista ja kliinisessä tutkimuksessa tarkastetaan paino ja pituus sekä tutkitaan nenän, nielun ja kurkunpään ahtaus sekä kielen ja risojen koko. Myös kaulan anatomia huomioidaan – uniapneapotilailla on usein paksu ja lyhyt kaula. Huomiota kiinnitetään myös leuan kokoon sekä alaleuan ja kasvojen suhteeseen.

Unenaikaisten hengityshäiriöiden diagnosoinnissa käytetään useita eri menetelmiä. Useimmat tutkimukset tehdään potilaan nukkuessa ja niissä mitataan tavallisesti veren happikylläisyys, tutkitaan ilmanvirtausta ja hengitysliikkeitä, rekisteröidään sydämen syke, kuorsausäänet ja kehon asennot. Lisäksi voidaan tarvittaessa rekisteröidä silmien ja raajojen liikkeet, leuanaluslihasten lihasjännitys sekä aivosähkökäyrä. Näiden mittausten avulla voidaan määrittää myös nukahtamisajankohta ja unen rakenne, joka usein muuttuu unihäiriöissä. Useimmat tutkimukset tehdään kotioloissa, mutta joitain menetelmiä käytettäessä on nukuttava yksi yö uniklinikalla.

Kuka tahansa lääkäri voi lähettää potilaan unitutkimuksiin. Tutkimusten ja mittausten tarpeesta ja laajuudesta päättää uniyksikön lääkäri yksilöllisesti tapauksen perusteella.

Tutkimukset voidaan tehdä kunnallisissa hoitopaikoissa tai yksityisillä lääkäriasemilla ympäri Suomea.

Diagnoosi perustuu unirekisteröintitulokseen, mutta tärkeä osa diagnoosia ovat myös potilaan oireet ja muut mahdolliset löydökset (esim. nenän tukkoisuus tai kasvojen ja kaulan rakenne).

pdf_nosto