Uniapnea

Unenaikaiset hengityskatkokset - sairaus, joka on opittava tunnistamaan

Noin 150 000 suomalaista kärsii uniapneasta (jota kutsutaan myös obstruktiiviseksi uniapneasyndroomaksi, OSAS)1. Uniapnea tarkoittaa, että nukuttaessa hengityksessä ilmenee lyhyempiä ja pidempiä katkoksia, joihin liittyy usein kovaäänistä kuorsausta.

Uniapnean oireita ovat väsymys, päänsärky, keskittymisvaikeudet ja masentuneisuus, mutta myös ongelmat ihmissuhteissa ja impotenssi voivat olla merkkejä sairaudesta, josta monet eivät edes ole tietoisia.

Hoitamattomasta uniapneasta voi olla pitkällä aikavälillä seurauksena korkea verenpaine, sydäninfarkti ja aivohalvaus2. Tutkimukset ovat myös osoittaneet, että uniapneasta kärsivällä henkilöllä on seitsemän kertaa suurempi riski joutua liikenneonnettomuuteen3.

Näiltä sivuilta saat enemmän tietoa uniapneasta, sen syistä, sairauden hoidosta ja siitä, mitä voit itse tehdä. Voit myös lukea uniapneapotilaiden kertomuksia ja saada heiltä neuvoja ja kuulla heidän kokemuksiaan.

Elä elämäsi hereillä.


1.Young et al. NEJM 1993, 2. Young et al. Am J Respit Crit Care 2002, 3. Haraldsson et al, Clin J Epidemiol 1992, 4. Richard. Am J Respir Crit Care Med 2001, 5. Haraldsson et al. ORL J Otorhinolaryngol Relat Spec 1990

Mediassa
listen
Kuorsaus on tavallinen uniapnean oire, samoin kuin täysin äänettömät jaksot. Voit kuunnella esimerkin siitä, miltä uniapneasta kärsivä henkilö voi kuulostaa.

Nämä sivut on tuotettu ResMed Educational Grant Nordicin tuella